Slapen is gezond

slapen is gezond

In dit artikel lees je verschillende redenen waarom slapen gezond is. Voor volwassenen is het van belang dagelijks 7 tot 8 uur slaap te krijgen. Zo hou je goed de balans in jouw leven.

Gun jouw geheugen een goede nachtrust.

Een nacht slecht slapen heeft een aantoonbaar negatief effect op de werking van het geheugen, zo blijkt onder meer uit Nederlands onderzoek. Bij een goede, diepe slaap kunnen de hippocampus en de cerebrale cortex samen belangrijke informatie goed opslaan. Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je moeite hebt met het concentreren op taken, het herinneren van zaken en het maken van rationele beslissingen. Wie veel moet leren, moet proberen een lichte, verstoorde slaap te voorkomen.

Sneller kilo’s aankomen

Mensen die te weinig slaap krijgen, hebben meer kans om aan te komen Een slaaptekort leidt tot een verstoorde stofwisseling en een onbalans tussen de hormonen greline en leptine. Greline zorgt dat je zin krijgt in eten en leptine vertelt je lichaam wanneer je genoeg hebt gegeten. Te weinig uren slapen, beïnvloedt dus de wijze waarop je lichaam voedsel verwerkt. Door slaaptekort krijg je meer greline en minder leptine en neemt je eetlust dus toe, terwijl bovendien je spijsvertering niet optimaal werkt.  Op de lange termijn kan dit zelfs tot overgewicht leiden.

Slechter functioneren van het lichaam

Wanner je slecht hebt geslapen kan je last hebben van concentratieproblemen. Een goede nachtrust is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam en geest. Het reguleert je lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je zenuwstelsel naar behoren werkt.

Slechte nachtrust maakt prikkelbaar

Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je prikkelbaar en ongeduldig bent. Het beïnvloedt zelfs je gevoel voor humor wanneer je een kort lontje hebt.

 

Wat moet je doen voor een goede nachtrustslapen is gezond

-Om goed te kunnen slapen is het van belang in een donkere ruimte te slapen. Als er licht in de ruimte komt geeft dit een vergrote kans op een verstoorde nachtrust.

-Geen schermen (tv, smartphone, tablet, pc)  voordat je naar bed gaat gebruiken. Door het blauwe licht kom je moeilijker in slaap.

-Zorg voor een dekbed dat groot genoeg is voor twee personen als je met zijn tweeën slaapt. De meeste nachtelijke irritaties gaan over het gestolen dekbed.

-Drink een banaan/melk smoothie voor het slapen gaan. Dit bevordert te aanmaak van melatonine.

-Voorkom lang uitslapen. Lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt geheugenfuncties.

Om makkelijk in slaap te komen is het belangrijk om je hoofd leeg te maken. Mocht je blijven tobben over iets waar je mee zit, dan kan je voor het slapengaan een engelenkaart trekken.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *