Kippenhok maken? Met deze tips kan je dat makkelijk zelf

kippenhok maken

Kippenhok maken…Ik besloot deze lente om zelf kippen te gaan houden. Als kind had mijn vader altijd al kippen maar ik wilde, ruim twintig jaar later, hier ook mee beginnen. Alleen al snel had ik een beter kippenhok nodig. Ik kwam online kippenhokken tegen voor over de 1000 euro. Te duur, dus ik keek zoals een echte Nederlander verder.

Toen kreeg ik het advies van een handige vriend van mij om zelf een kippenhok te maken. en dat was een stuk makkelijker dan ik dacht!

In dit artikel beschrijf ik hoe jij een kippenhok kan maken. Lees het artikel goed door zodat jij straks ook weet dat het voor jou mogelijk is een paar kippen in een zelf gemaakt kippenhok te houden.

Kippenhok maken? Bedenk vooraf eerst goed wat je wilt

Waar moet je op letten bij het maken van een kippenhok? Denk altijd eerst even goed na voor je begint.
Ga na of er in je woonplaats een vergunning nodig is om een kippenhok te maken. Als je een tweede hok wilt maken dan heb je vrijwel zeker een vergunning nodig.kippenhok maken met kippenren

Van welk ras wil je de kippen nemen en hoe groot zijn deze? Het aantal kippen dat je neemt is natuurlijk op invloed op hoe groot het kippenhok moet worden. Een haan erbij doen is alleen mogelijk als je buiten de bebouwde kom woont. Anders kukelt hij de hele buurt s’ochtend wakker.

Wil je een hok waarin je kippen permanent verblijven of denk je bij het maken van een kippenhok ook aan een kippenren?

Bovenstaande vragen moet je eerst voor je zelf kunnen beantwoorden alvorens je weet hoe je een kippenhok maakt.

 

De eisen voor het maken van een kippenhok

Als je bij het maken van een kippenhok kiest om alleen een binnenverblijf te maken voor jouw kippen, moet je hok aan andere eisen voldoen dan bij een hok met een kippenren. Bij het maken van een kippenhok is het ook belangrijk te kijken naar de afmetingen van de tuin.

Een binnenhok moet tenminste drie vierkante meter per kip zijn. Meer oppervlakte per kip is aan te raden als je genoeg ruimte hebt in de tuin. Hierdoor kunnen de kippen vrijer bewegen in het kippenhok. Wanneer jouw hok ook een kippenren heeft, kan het nachthok volstaan met een vierkante meter per drie kippen.

De ondergrond van het kippenhok kan je van steen maken, dit is makkelijk schoon te maken. Zorg er wel voor dat de kippen een plek met zand hebben waar ze een zandbad kunnen nemen. Dit doen kippen om zich te ontdoen van parasieten en zichzelf schoon te houden.

Je kan ook kiezen voor een ondergrond van aarde. Dit kan weer makkelijk worden omgespit.

 

Een kippenhok maken voor de nacht

Wen kip heeft ook een slaapplaats nodig. Daarom bouwt men het beste een kippenhok met kippenren en legplaatsen waar de kip kan rusten en terecht kan voor eieren te leggen. ‘S Nachts moeten de kippen op stok kunnen. Deze stokken dienen op tenminste 30 cm hoogte geplaatst te worden, anders gaan uw kippen niet op stok. Tevens moeten de stokken ongeveer 40 cm van de achterkant te zitten.

kippenhok maken op stokZorg ervoor dat je na denkt over de ruimte die de kippen hebben wanneer ze binnen zitten. Het op elkaar proppen van kippen is niet goed voor de gezondheid van de kip. Verder is het voor de kippen prettig als er licht en warmte in het nachthok is. Zorg voor een zo natuurlijk mogelijk licht, dit zorgt er namelijk voor dat de kippen toch blijven broeden tijdens de donkere dagen.

De inrichting bij het maken van een kippenhok

Het is belangrijk dat de kippen een goede plek hebben om beschutting te zoeken tegen bijvoorbeeld slecht weer. Verder is het belangrijk om het grootste gedeelte van het kippenhok af te schermen met kippengaas zodat de kippen niet ontsnappen.

Er zijn nog enkele punten belangrijk om te weten hoe je een kippenhok maakt:

  • Denk eraan dat de kippen in de zon en in de schaduw kunnen scharrelen.
  • Zorg altijd voor voldoende drinkwater. Kippen hebben graag vers fris water elke dag. Het regelmatig schoon maken van de drinkbak is geen overbodige luxe om de groei van algen te vermijden.
  • Zet eet- en drinkbakjes niet naast elkaar, op deze manier worden de dieren ‘gedwongen’ om heen en weer te lopen.
  • Zorg ervoor dat er voldoende ventilatiemogelijkheden in het hok zitten, zeker in het mestgebied van de kippen.
  • Maak de wanden van het binnenhok wit, zo kun je ongedierte goed zien zitten.
  • Zorg ervoor dat het nachthok goed afgesloten kan worden tegen bv.vossen.
  • Denk er tot slot bij het maken van het hok aan dat het demontabel is. Je zal het hok twee keer per jaar moeten desinfecteren, daarvoor dient het hok goed uit elkaar te nemen te zijn.

 

En dan nu aan de slag met het maken van een kippenhok of kippenren

Eigenlijk kan je zonder een goede bouwtekening geen kippenren of kippenhok maken. Het klinkt wat kort door de bocht, maar het is wel de harde waarheid. Als jij een kippenren of kippenhok wilt maken die goed bij jouw kippen past, heb je een kippenren op maat nodig. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, je hebt namelijk een goede hulp nodig.

Deze goede hulp is terug te vinden in de Kippengids, waar je precies kunt lezen wat je dan moet doen. We vinden het fijn om een beetje geholpen te worden en hulp is de gids zeker.

De vele kippenren bouwtekeningen bieden jou de mogelijkheid om uit verschillende soorten kippenrennen te kiezen. Zo maak jij je eigen keuzes op basis van het aantal kippen dat je hebt en de beschikbare ruimte.

Wanneer je bijvoorbeeld vijf kippen hebt, is het meteen mogelijk om een grotere kippenren te maken. Dat maakt het zelf bouwen van een kippenren zo makkelijk en daar zijn dan ook de kippenren bouwtekeningen voor.

Door iedereen te gebruiken

Ook als jij nog geen ervaring hebt met het maken van een kippenhok of kippenren heb ik goed nieuws, dit is namelijk helemaal niet lastig. Je kunt eenvoudig zelf ontdekken wat je moet doen en welke stappen je moet doorlopen.

En doordat je zelf kunt bepalen waar en hoe je de materialen koopt, ben je ook nog eens goedkoop uit. Wil jij de materialen uit je eigen voorraad halen? Prima! Koop jij liever bij een bouwmarkt je spullen in? Ook geen probleem, want dat is niet waar de Kippengids voor geschreven is. De gids is puur een hulp bij het bouwen van een kippenren. En dat is de reden waarom jij een prachtige kippenhok gaat maken!

kippenhok maken of een kippenren

Dit gaat jou helpen om succesvol een kippenren of kippenhok te maken te maken. Het bevat 10 000+ bouwtekeningen en het beschrijft alles wat je moet weten.

Zo kan ook de beginnende klusser een kippenhok maken. Wat wil je nog meer?

 

kippenhok maken met freds bouwtekeningen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *