8 tips voor meer zelfvertrouwen

zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen? Mensen die veel zelfvertrouwen hebben zijn vaak gelukkiger en meer tevreden over hun leven. In dit artikel lees je 8 tips om jouw zelfvertrouwen een boost te geven.

1. Zorg dat je in vorm bent

Een gezonde levensstijl en een goed figuur zorgen ervoor dat je meer vertrouwen hebt in jezelf

Kies voor gezondere voeding en ga meer bewegen om je zelfvertrouwen op te krikken. Zorg dat je lichaam gezond is en dat je in vorm bent. Je voelt je zekerder over je lichaam, hebt meer energie en voelt je aantrekkelijker.

Dat zorgt voor positieve energie en je zult het zelfvertrouwen uitstralen.

2. Kleed jezelf verzorgd

Wanneer je goed gekleed gaat voel je je goed over jezelf en krijg je meer zelfvertrouwen. Als je voelt dat je er goed uit ziet verandert dat de manier waarop je met mensen omgaat. Je komt zekerder over op anderen.

Nu hoef je niet meteen bakken met geld uit te geven aan nieuwe kleding om je zelfvertrouwen te vergroten. Een goede richtlijn: geef even veel geld uit, en koop de helft minder kleding.

Hierdoor koop je kwalitatief betere kleding en verbeter je je voorkomen en je zelfvertrouwen.

 

3. Werk aan je lichaamshouding

Je houding zegt veel over je zelfvertrouwen. Mensen met hangende schouders komen onzeker over. Ze zijn niet enthousiast over wat ze doen en beschouwen zichzelf niet als erg belangrijk.

Zorg dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Loop rechtop, je hoofd omhoog en maak oogcontact. Zorg voor een vriendelijke, open houding. Je maakt een positieve indruk en je voelt je zelfvertrouwen groeien.

 

4. Laat van je horen

Ben jij altijd degene die het stilst is bij een vergadering omdat je weinig zelfvertrouwen hebt? Ben je bang dat je iets stoms zult zeggen waardoor mensen je zullen veroordelen? Laat die angst varen. Spreken in het openbaar is onder veel mensen een grote onnodige angst.

Mensen zijn over het algemeen veel toleranter dan je denkt. Wanneer je in iedere meeting tenminste één keer van je laat horen bouw je langzaam je zelfvertrouwen op, en word je bovendien beter in spreken in het openbaar.

 

5. Ga op de eerste rij zitten

Overal ter wereld gaan mensen met weinig zelfvertrouwen op de achterste rij zitten. Dit voorkomt dat ze worden opgemerkt door de spreker en is een teken van onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Doorbreek die gewoonte door gewoon eens vooraan te gaan zitten. Je neemt meer informatie op en wordt bovendien opgemerkt door mogelijk belangrijke personen. Daarnaast bouw je hierdoor je zelfvertrouwen op en straal je ook meer zelfverzekerdheid uit.

Daarnaast heb je het voordeel dat je  makkelijker jouw aandacht bij de presentatie kan houden. Je kan namelijk niet de hele tijd onopgemerkt met de buurman/buurvrouw gaan zitten kletsen. Ook valt het teveel op als je de hele tijd op je telefoon zit te kijken.

 

6. Geef anderen complimenten

Iedereen is blij met een mooi compliment. Als het gemeend wordt kan het zo iemands dag helemaal opfleuren.

Zoek naar het beste in anderen en reflecteer jouw gebrek aan zelfvertrouwen niet op anderen. Laat je niet in met roddels, maar geef mensen positieve reacties en complimenten.

Mensen zullen je meer waarderen en jou ook belonen met complimentjes. Je zult merken dat je hierdoor zelfverzekerder wordt.

 

7. Wees dankbaar om zelfvertrouwen te ontwikkelen

Wanneer je je focust op dat wat je niet kunt of hebt, geef je je hersenen redenen waarom je het niet kunt hebben en verklein je je zelfvertrouwen. Hierdoor voel je je kwetsbaarder en minder zelfverzekerd. Wees in plaats daarvan dankbaar voor alles wat je wél hebt. Accepteer jezelf volledig en wees wat minder hard voor jezelf.

Loop bijvoorbeeld elke ochtend nadat je wakker wordt je zegeningen na: je successen uit het verleden, je vaardigheden, vriendschappen en andere dingen waar je tevreden over bent.

Hierdoor krijg je veel positieve energie in je leven en ontwikkel je meer zelfvertrouwen. Je voelt je minder jaloers, veel zelfstandiger, meer gemotiveerd en vol zelfvertrouwen.

 

 

8. Gebruik een positief mantrazelfvertrouwen

Je hebt meer zelfliefde nodig. Je moet gaan geloven dat je de moeite waard bent. Dat jij het waard bent om van gehouden te worden. En dat lukt alleen als je van jezelf durft te houden.

Herhaal – de volgende keer als je je tanden poetst – de woorden “ik hou van mezelf” keer op keer in je hoofd. Zeg het tegen jezelf in de spiegel. Herhaal het dagelijks, keer op keer. Als je het vaak genoeg zegt zal je onderbewuste het overnemen als overtuiging. Je zult binnen enkele dagen merken dat je zelfliefde groeit en daarmee je zelfvertrouwen toeneemt.

Ook kan je door je huis heen verschillende positieve berichten voor jezelf achterlaten. Schrijf al jouw positeve eigenschappen op post-its en verspreid ze rond in jouw huis. Op de spiegel, deur, koelkast, wc, kledingkast enzovoort. Jij bent geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *