10 belangrijke tips om af te vallen

10 belangrijke tips om af te vallen

Afvallen is niet makkelijk en door te vele diëten en afslankproducten is het soms lastig om nog door de bomen het bos heen te zien. Nu het tijd is om goede voornemens te maken staat afvallen hoog op veel mensen hun lijstje. In dit artikel worden daarom 10 belangrijke tips om af te vallen.

1 Zoek steun bij vrienden, familie en collega’s

Wanneer je je gewicht probeert te verminderen is het niet handig en zelfs demotiverend als de mensen in je nabije omgeving wel gewoon hetzelfde dieet aanhoudt. Mocht je hele gezin overgewicht hebben dan is het vrij makkelijk om een gezamenlijke afvalmethode (en programma) af te spreken. Maar wat als je de enige bent?

Ben dus duidelijk in je communicatie naar je sociale omgeving. Jij gaat afvallen en goed voor jezelf zorgen. Doe het voor jezelf en niet om wat anderen zeggen. Dit geld ook voor personen die je tegen willen houden omdat zij zich anders “te dik voelen”. Probeer uit te leggen waarom je wilt afvallen en wat je doel is. Je zult zien dat de meesten enthousiast worden en misschien zelfs mee willen doen.

Of je samen gaat afvallen is ook je eigen keuze. Aan de ene kant is het fijn dat je het samen doet, maar als er 1 persoon in de groep gaat verzaken, dan bestaat de kans dat deze persoon de  rest  daarin  meetrekt.  Hou  dus  te  allen  tijde  je  eigen  doel  in  ogen  en  laat  je  niet teveel beïnvloeden door wat anderen doen.

 10 belangrijke tips om af te vallen

2. Hou een voedseldagboek bij

Dit klinkt simpel en dat is het ook. Schrijf op wat je elke dag eet en drinkt. Wat ben je bereid te schrappen? Begin daarmee. Je zult inzien dat je vaak loopt te eten uit verveling of slechte motivatie. Check vooral de tussendoortjes. Deze kunnen sterk oplopen over de dag en daarbij dus bijdragen aan een overmaat van calorieën per dag.

Wanneer je een goed overzicht hebt van wat je elke dag inneemt dan heb je vaak meteen de oorzaak te pakken van de extra kilo’s. Daarbij is het een goede start om je afvaltraject mee te beginnen. Aan de hand van de lijst kun je een planning maken en al na enkele weken veel beter voor de dag komen. Tevens is het goed mogelijk dat je verkeerd eet over de dag genomen. Je kunt door betere timing vaak al met minder eten toch geen hongergevoel krijgen. Zoals later ontbijten en lunch en/of op een vroeger tijdstip dineren.

 3. Let op ongezonde vetten

Bij vetten kan je een onderscheid maken tussen goede (onverzadigde) vetten en slechte (verzadigde) vetten. Laat dus de verzadigde vetten staan en richt je op de onverzadigde vetten om je dagelijkse voedingsstoffen binnen te krijgen en geen hongergevoel te hebben.

De meeste geraffineerde slechte vetten komen voort uit industriële bewerking van voeding. Producten die slechte vetten bevatten zijn onder andere: 10 belangrijke tips om af te vallen

 • patat, gefrituurde snacks
 • kaas
 • worst
 • taart, koek en gebak
 • pizza

Voedsel met goede onverzadigde vetten kun je wel gewoon eten en zijn zelfs gezond. De goede vetten bevinden zich in producten als (biologisch) vlees en vis, noten en eieren. Verder kun je natuurlijk gewoon zoveel mogelijk fruit en groente eten, al zijn aardappelproducten af te raden.

Wanneer je de slechte verzadigde vetten bant en je puur richt op de goede vetten zul je al snel goede resultaten zien.

 4. Let op slechte koolhydraten met lege calorieën

Wat je ziet terugkomen bij de meeste diëten is een overeenstemming over het volgende: industrieel geproduceerde koolhydraten zijn slecht voor je gewicht. Zoals het werd benoemd bij het Atkins dieet in de jaren 70 tot bij Dokter Frank dieet op de dag van vandaag – in feite zeggen deze op dit gebied hetzelfde maar dan telkens in een vernieuwde verpakking. De notie dat “geraffineerde koolhydraten” zeer slecht zijn wordt ook door wetenschappelijk onderzoek gestaafd.

Laat dus industrieel bewerkte koolhydraten een tijdje staan, zoals:

Meer natuurlijke koolhydraten (“slow carbs”) die vezels bevatten, zoals groene groenten, bruin brood en vliesrijst, zijn in (beperkte) mate wel prima om tot je te nemen tijdens je afvalperiode. Eet daar uiteraard wel met mate van. Alcohol is altijd slecht voor het lichaam. Dus als je van jouw lovehandles of bierbuik af wilt is het belangrijk te stoppen met drinken.

5. Weg met de kant-en-klare pakjes en zakjes

Duizend jaren geleden (en tot voor kort) was overgewicht vrij zeldzaam. Het enorm hoog aantal personen met overgewicht vandaag de dag gaat dan ook hand in hand met de opkomst van industrieel bewerkt voedsel. Van het gebruik van fructose, de alomtegenwoordigheid van fastfood of het gebruik van magnetron maaltijden; veel voedsel wat je eet is tot stand gekomen in een fabriek en niet in de natuur. Dit heeft enkele voordelen gehad, omdat zo meer mensen gevoed kunnen worden, maar erg gezond is het niet. De enige die hierdoor aan het langste eind trekt is de voedingsmiddelenindustrie. Om dus van jouw overgewicht af te komen is het raadzaam om terug te gaan naar je “roots” en natuurlijk voedsel te eten. Gewoon zoals oma en opa vroeger ook aten.

Kijk naar je reguliere voedselpatroon en de dingen die je in de supermarkt koopt. Wat eet je en welke stoffen zitten hierin? Er is veel te zeggen voor de terugkomst van de (biologische) groenteboer, bakker, slager, kaasboer en kruideniers. Probeer elke dag voedsel in te nemen dat in ieder geval direct terug te leiden is naar de natuur. Dit is niet altijd makkelijk, en wellicht ook wat duurder, maar het is veel gezonder.

Denk hierbij aan (allen biologisch):

 • fruit
 • groente
 • eieren
 • mager vlees en vette vis
 • biologische zuivel en kaas
 • noten en zaden

Hierbij is het ook van belang dat bijvoorbeeld het vlees van gras gevoerde runderen is en niet bijvoorbeeld door maïs. Maïs bevat fructose en dat zorgt stiekem ook snel voor extra kilo’s.

Wanneer je er ook logisch over nadenkt dan klopt het: het genoemde natuurlijke eten is het voedsel is waar de mens jaren en jaren op heeft geleefd en groot op geworden is. Onze lichamen zijn organische machines die het beste werken op deze voeding.

6. Zorg voor genoeg beweging

Een gezond en slank lichaam is nou eenmaal verbonden aan voldoende dagelijkse beweging. Hoe weinig ook, enige beweging is altijd beter dan geen beweging. Mocht je dus een zittende routine hebben (wellicht door je werk), probeer er dan meer beweging in te brengen. Fiets eens naar je werk in plaats van de auto te pakken, of doe je boodschap een keer per voet. Alle beweging helpt wanneer je gewicht wilt verliezen. 10 belangrijke tips om af te vallen

Hou het in ieder geval simpel. Wat vaak gebeurt is dat mensen met overgewicht als een dolle aan de fitness gaan. Je ziet dan bij 90% van de gevallen dat het fitness teveel hebben en de motivatie om af te vallen hierbij te niet doet. Beter is om geleidelijk aan meer beweging in je routines te brengen. Wanneer je elke dag een beetje loopt, fietst en/of sport terwijl je dat eerst niet deed zul in ieder geval altijd meer gewicht kwijtraken dan voorheen.

Mocht je geblesseerd raken, dan kun je gebruik maken van sportmedische artikelen om toch door te sporten of sneller te herstellen.
Indien je het lastig vinden om hiermee te starten dan is de hulp van een diëtiste een aanrader. Zij kunnen steun geven en dwingen je soms om te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je je eigen grenzen doorbreekt en uiteindelijk een gezonder lichaam zal hebben.

 7. Maak een goede en haalbare planning voor jezelf

Een goede planning is een goed begin voor een afvaltraject. Schrijf op wat je streefgewicht en hoeveel tijd je wilt nemen om dit te bereiken. Om tot een realistische planning te komen is er wellicht   professionele   hulp   nodig,   maar   je   kunt   dit   ook   zelf   met   goed   inlezen over realistisch afvallen. Onze ervaring is dat personen die een serieuze planning maken om af te vallen wel tot 5x zo hoge kans hebben om succes te hebben dan mensen die dat niet doen. Dit heeft ook te maken met de kwestie: hoe graag wil je het?

Maak eerst een lange termijn planning (zoals 6 maanden vooruit) en maak dan een indeling per maand, per week en per dag. Door de stappen klein te maken kun je je successen makkelijker vieren en blijf je gemotiveerd. Verbind de planning aan voedselinname en het soort voedsel dat je inneemt. Ook aan te raden is om je beweging en activiteiten (zoals sport) op vaste dagen in te plannen. Hou je voor dat je moet gaan, wat er ook gebeurt. Verzaken is geen optie.

Mocht je bang zijn dat je jezelf niet vertrouwt dan kun je “straffen” zetten op het niet behalen van je targets in de planning. Geef bijvoorbeeld een familielid of vriend(in) een geldbedrag. Ze betalen dan telkens een deel van het geldbedrag aan je uit als je een target behaalt, maar houden dit als je verzaakt. Er zijn natuurlijk ook wel andere soortgelijke opzetjes te verzinnen.

 8. Maak gebruik van voedingssupplementen

Bij een traject om af te vallen kan het zijn dat je gedemotiveerd of gedeprimeerd voelt. Dit kan komen doordat je bepaalde voeding en stoffen die je normaliter binnenkreeg nu moet missen. Soms is er gewoonweg sprake van verslavingsverschijnselen, zoals bij het stoppen met fastfood. Fastfood geeft je veel (slechte) vetten en koolhydraten waaraan je lichaam gewend is geraakt.  10 belangrijke tips om af te vallen

Net zoals bij roken is stoppen veel gezonder, maar je lichaam protesteert desalniettemin doordat  het  gewend  is  geraakt  aan  de  overdadige  voedingsstoffen.  Dit  kan  ook  sterke psychische  effecten  hebben, waardoor je  misschien  geneigd  bent  om  weer  in  de  oude patronen te vallen.

Doe dit niet en voorkom dit door het innemen van goede supplementen. Zorg in ieder geval dat je voldoende vitamine C, omega 3, omega 6, zink, magnesium, vitamine B binnenkrijgt. Zo is visolie uit capsules ook erg goed. Deze supplementen kun je eigenlijk altijd wel bij je drogist in de buurt kopen.

 9. Roep hulp in van een professionele voedingsconsulent

Afvallen kun uiteraard helemaal zelf doen. Maar vaak is het gewoon leuker om af te vallen als je weet dat je gesteund wordt en er een strak programma tegenover staat. De mens zit nu gewoon zo in elkaar dat ze graag doelen bereikt die gesteld worden. De ervaring is dat personen die afvallen met diëtist of programma vaker hun streefgewicht halen dan personen die dat niet doen.

Het grote voordeel van een diëtiste is dat deze professionele kennis heeft over voedingstoffen en eetpatronen. Je kunt dit natuurlijk zelf uitzoeken, maar je kunt er van op aan dat een diëtiste meer ervaring heeft met afvallen dan jijzelf.

Een professioneel programma doet in principe hetzelfde als een diëtist maar dan vaak in groepsverband. Tevens is het contact vaak online (over het internet). Het ligt dus aan je eigen voorkeuren welke je prefereert.

 10. Pas de afvalmethode aan op jouw eigen lichaam en omstandigheden

Net zoals schoonheid subjectief is, is er geen “onze size fits all”  methode voor afvallen. Ga dus eerst voor de spiegel staan en leer te accepteren wat je ziet. Soms is het ook gewoon een kwestie van zelfbeeld. En je weet ook dat alle reclame met modellen die je ziet het resultaat zijn van nauwkeurig bewerkte foto’s. Het is dus belangrijk om een reëel beeld van jezelf te hebben. Nadat je dat gedaan hebt, en je toch lichaamsdelen hebt waarop je gewicht wilt verliezen dan zul je zien dat je zoveel sterker in je motivatie wordt. Want je weet wat schoonheid is. En als je vanuit kracht opereert is elke methode zoveel makkelijker.

Tevens is het zo dat door bepaalde omstandigheden een aangepast dieet moet. Het kan voorkomen dat je diabetes hebt waardoor je de standaard afvalmethodes niet goed kan volgen. Of je bent allergisch voor gluten. Of je kunt vanwege een blessure moeilijk bewegen. Enzovoorts. Neem deze omstandigheid dus uiteraard altijd mee in de methode die je gaat aanvangen en neem de diëten niet klakkeloos over. Daarbij is het van belang dat je altijd je huisarts raadpleegt als je conditie slecht is.

In dit artikel las je 10 belangrijke tips om af te vallen. Wanneer je af gaat vallen is het belangrijk dat je het doet uit eigen motivatie. Hierdoor is het afvallen namelijk een stuk makkelijker vol te houden. Afvallen gaat stapje voor stapje. Daarom moet je het met geduld en liefde voor jezelf benaderen.

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *